Matrimonio in via Fontana Vecchia.
Gli sposi sono Canci Vincenzo e di Vicoli Maria. Si vedono i muraglioni in costruzione.
Gli sposi sono Canci Vincenzo e di Vicoli Maria. Si vedono i muraglioni in costruzione.
“Vàttene a lu puòsse de Mundìnire”.
“Vattene al passo di Montenero”.
Si diceva a chi tentava di ingannare, rubare o danneggiare altre persone, causargli nascostamente danno materiale o morale. Il passo di Montenero era nella località Pietrafracida alla destra di detto comune. Si diceva che lì si appostavano i briganti per derubare e maltrattare i viandanti che guadavano il fiume in quel punto del Trigno e che negli anfratti di quelle ripe essi nascondevano i frutti delle loro ruberie.
Tutti dicono che decenni fa, erano più felici.
Tutti rimpiangono la spensieratezza dei bei tempi andati.
Tutti criticano i giovani sempre con i cellullari in mano.
Tutti di qualunque età e sesso hanno sposato il moderno e nessuno vuole tornare indietro.
Tutti vivono rinchiusi nella loro piccola isola virtuale, piena di App.
Eppure basta poco un piccolo click e spostare la levetta su Off, per tornare a quelle origini tanto osannate.
Ma la morale è sempre la stessa: “Tra il dire e il fare c’è di mezzo il mare”.
La pezza dàgge, cande arrève sàpre a la tavelàte šta bbèlle tòrte culuruàte màtte tìtte d’accòrde.
La presènze sò, signèfeche ca ze fa fèšte, šta tòrte nàsce pe le matrimùnie.
La recètte è sèmbre uàle, ma ogne famèije le fa a mòde sò.
La tòrte ze fa ‘nghe lu Puàn de Spàgne taijàte a fèlle, abbagnènne ‘na felle ‘nghe lu cafè, ‘na felle ‘nghe l’alchemèsse, ‘na fèlle ‘nghe lu mellefìjire o lu rùm o lu luquòre Štrèghe e tra le fèlle de lu Pùan de Spàgne ze màtte la crème giàlle e la crème nàre.
‘Na vòdde fàte la tòrte vè arvištìte ‘nghe lu ggiuluèppe dòppe ve messe assàpre le pèrle biènghe di zìccure.
A la fène ze prepàre la pàšte reàle de mènnele pe fa le uarnizìune ca abbellèsce la tòrte.
È addàvare ‘na maravèije.
Le dòse pe lu Puan de Spàgne
6 òve
250 g di zìccure
250 g de farène
1 cucchiarnèlle de levète setacciàte
sàle (‘nu pezzechè)
La preparaziàune de lu Puan de Spàgne
Sbàtte l’òva ‘nghe lu zìccure e ‘nu pezzechè se sàle, mètte la farène e lu levète setacciàte ‘nzìmbre. Ammìšteche chiàne ‘nghe la frùšte a mène. Ammìccule dàndre a la tijèlle ànde, ‘nfarenàte e fudaràte ‘nghe la càrte fòrne lu fuànne. Fàlle còce a 160 gràde a lu fuàrne vendelàte pe 45 minìute.
Pe la crème
1 lt de làtte
‘na scòrcie de lemàune
‘na štècche de cannèlle
8 rìsce d’òve
8 cucchière de zìccure
8 cucchière de farène
100 g de la ciucculuòte
Lu cuafè zuccàrato (quàlle che serve)
Alchermes (quàlle che serve)
Èddre tèpe de lequòre
Dàndre a ‘na tijillìcce ascàle lu luàtte ‘nghe la scòrce de lu lumàune e la stècche di cannèlle. Dàndre a ‘n’addre tijèlle ammìšteche le rìsce d’òve ‘nghe lu zìccure e la farène. Ammìccule dàndre a la tijèlle lu luàtte vullènde e fàlle còce fene a fàrle devendà nne mòlle e nne tòšte.
Pèije mèzze crème e mèttece la ciucculuòte tretète e fàlle squaijà.
Tàije lu Puan de Spàgne a trà fèlle tìnne. Abbagnàte la prema fèlle ‘nghe lu cuafè zuccaràte ‘nghe ‘nu quàune de làtte e mètte la crème a la ciucculuòte.
Mètte la secànde fèlle e abbagnàtele ‘nghe Alchermes annaquanète e mètte la crème giàlle. Mètte la tèrze fèlle de Puan de Spàgne e abbagnàtele ‘nghe lu mellefìure o lu rùm o lu luquòre Štràghe.
Mèttele a lu frìghe pe càcche àure.
Lu ggiuluèppe
150 g Zìccure a vàle
30 g Chìare d’òve
Càcche àcce de lemàune
Dàndre a ‘na tijillìcce ammišticàre le Chìare d’òve e càcche àcce de lemàune, sbàttele a nàve e mètte lu zìccure ‘nu quàune a la vòdde e fàlle ‘nduštà pòche e pu uarnè la tòrte.
Doppe pu matte le pèrle biènghe di zìccure.
Le dòse pe 500 gr di pàšte de mènnele:
250 gr fàrene de mènnele
250 gr zìccure a vale
1 cucchière de mèle
1 fialàtte di mènnele amàre
50 ml d’àcche
‘Nghe la pašte pu fa le uarnizìune.
Nella foto si riconoscono : Grazia Ciccotosto, Béatrice Colecchia, Ivana e Maria Pagano.